2010. november 11., csütörtök

újak












Elkészültek az új csíkos gyertyák.
Hidegen öntöttem, mert fémek a formák.


5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Miért kell a fémformába hidegen önteni a viaszt. Hidegen hogy lehet önteni? Ne nevess ki :o)))

    VálaszTörlés
  2. Mert a fémet nagyon felmelegíti a viasz/paraffin és már jártam úgy, hogy alul a ragasztógyurma megolvad és folyt ki a kanóc mellett az olvadt viasz/paraffin. És ilyenkor úszik a konyha... :) Másrészt az is előfordulhat, hogy ha túl meleg az anyag, hogy a horpadás lesz a gyertya oldalán is a nagyon nagy "hőtágulás"-ahogy hűl ki megy össze a viasz- miatt.
    Azt hívom hideg öntésnek, ha már hűl ki a felolvasztott anyag. Üveg kávékiöntőt használok és egy kicsit megdöntve már az oldalán marad egy réteg. Viszont nagyon hideg sem lehet, mert akkor lyukak keletkezhetnek a gyertya oldalán.
    Egyáltalán nem nevetséges, ezekre is sok kísérlet/tapasztalat alapján jön rá az ember. Sajno, előfordul az, hogy nem sikerül egy-egy gyertya. DE!!! ENNEK A HOBBINAK A LEGNAGYOBB ELŐNYE, hogy a nem sikerült alkotásokat vissza lehet olvasztani, nem megy kárba semmi! :)

    VálaszTörlés
  3. Elfelejtettem írni:
    a "hideg" öntésnél a gyertya felülete kissé recés, érdes, "rusztikus" lesz. És a különböző színű csíkok is hamarabb kihűlnek, hamarabb lehet a következő színt rájuk önteni és nem "olvasdnak (folynak) egymásba" az egymást követő színek (mintha forrón öntenénk).

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a válaszodat. Most készülök az első művemhez, találtam angol nyelvű oldalakat az ötletekhez. Remélem sikerülni fog, ha igen megmutatom, és kérem a véleményedet :o)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Enikő!

    Ma rátaláltam a blogodra, s szeretném a segítségedet kérni. Már nagyon sokszor próbáltam itthonra önteni gyertyát, hol befőttes üvegbe, s utána letörtem róla, hol papírforma közé. Volt illatos, csíkos, ahogy éppen sikerült. Most azért kérek segítséget, mert kedveskedni szeretnék egy új ismerősnek, s az ötletem szerint Dávid csillag formájú, kb. 20 cm magas gyertyát szeretnék csinálni. Próbáltam már papírból hajtogatni, de mindig szétnyomta a paraffin. Ismerősök segítettek hajlítással fémből formát csinálni, de nem voltak szépek az élek, ezért ezt is elvetettem. Találtam olyan oldalt az interneten, ahol mintha plexiből volnának formák, de hatágú csillagot sehol nem lelek. Ha tudnál abban segíteni, hogy esetleg ilyet hol vehetek, nagyon megköszönném előre is.

    VálaszTörlés